J. Meertens & Zn.

Recycling van frituuroliën & vetten en swill

Historie

J. Meertens en Zn is een familiebedrijf gevestigd in Schiedam. J. Meertens (Jan) heeft samen met zijn zoon Kees het bedrijf in deze hoedanigheid in 1988 vorm gegeven.

Het is allemaal begonnen in de jaren zestig toen vader Jan schillen reed met paard en wagen. Bij vele huishoudens heeft hij jarenlang de schillen opgehaald, om deze thuis in Overschie uit zoeken en te voeren aan zijn varkens.

Jaren later vond de verhuizing naar Schiedam plaats, waar meer ruimte was om zowel varkens als koeien te gaan houden. De paard-en-wagen werd ingeruild voor een auto en langzamerhand ging het leven van de schillenboer verloren. Het was rendabeler om bij restaurants de “kliekjes”op te halen. Deze kliek was een hoogwaardig voer voor de varkens. De groenten en brood resten werden aan de koeien gevoerd. Men kende destijds een prachtige kringloop in de varkenssector. De restaurants hadden geen afvoerkosten van afval en de varkensboer had een goedkoop en hoogwaardig voedingsproduct voor de varkens.

Vrachtwagen

In de loop van de tijd werd er ook het hergebruiken van frituuroliën en vetten een feit. Na onderzoek kwam men er achter dat deze gebruikte frituuroliën en vetten goed hergebruikt konden worden in het veevoeder. De tijd van de droge voeders was aangebroken, waarin men onder andere dit afvalproduct verwerkte in een hoogwaardig droogvoer, de brok.

Zo werd dus niet alleen de kliek opgehaald, maar ook de gebruikte frituuroliën en vetten. Dit product kon goed verkocht worden aan de vetveredelingsbedrijven, die het product klaar maakten voor gebruik in de veevoederfabrieken.

In 1986 kwam er eind aan het voeren van kliek aan de varkens. Na het uitbreken van de varkenspest in dit jaar werd na onderzoek bekend dat de oorzaak lag bij het voeren van kliek en werd per direct deze verwerkingwijze verboden. Dit betekende veel voor de varkenssector, maar ook voor de vele horecabedrijven. De varkenssector werd min of meer verplicht het dure droogvoer te gaan voeren.

De horecabedrijven waren genoodzaakt kosten te gaan maken om de “kliek” te laten afvoeren, want deze voedingsresten moesten verwerkt gaan worden bij vergistingbedrijven.

Vanaf dat moment is het allemaal in een sneltreinvaart gegaan met J. Meertens. In 1988 werd er een vennootschap met zijn zoon aangegaan en is J. Meertens & Zn ontstaan.

Momenteel is J. Meertens & Zn uitgegroeid tot een bedrijf wat gespecialiseerd is in de inzameling van voedingsrestanten en gebruikte frituuroliën en vetten.